• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Żona Pakistanczyka gotuje

Zapraszam Was do świata kuchni azjatyckiej,pełnej aromatycznych przypraw, brzmiących niczym zaklęcie jak na przykład garam masala:-) Będzie też po polsku czyli gołąbkowo, gulaszowo i rosołowo. Szybko,smacznie i tanio Wanda

Kategorie postów

  • kuchnia azjatycka (1)
  • kuchnia pakistańska, indyjska (1)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Palak Gosth czyli baranina ( wołowina) w...

Palak Gosth czyli niezwykle aromatyczna potrawa kuchni pakistańskiej,która skradnie Wasze serca i rozpieścić podniebienie.

Przepis jest mój hmmm a właściwie ukradłam go mojemu pakistańskiemu księciu- więc nie ma mowy o pomyłkach :-)

Zakładajcie fartuchy- zaczynamy 

Palak Gosth 

Składniki :

400 g baraniny ( wołowiny)

500 g szpinaku 

3 łyżki stołowe oleju 

2 średnie cebule pokrojone 

3 ząbki czosnku przecisniete przez praske 

1 łyżka stołowa startego imbiru 

2 łyżki stołowe kolendry 

1 łyżka stołowa czerwonego chilli 

1 łyżka kminu rzymskiego

2 łyżki stołowe garam masala 

2 średnie papryczki chilli zielone 

2 pomidory pokrojone w kostkę lub jedna puszka pomidorów 

5 łyżek jogurtu naturalnego lub 100 ml słodkiej śmietany 

Szklanka wody do duszenia mięska

Wykonanie : 

Zaczynamy od przygotowania szpinaku

W głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam szpinak i zielone papryczki chilli -smaze około 5 minut aż szpinak  zwiędnie, trochę poddusze 3-4 minuty, potem wyciągam go  i  blenduje - tak na średnią papkę.

Szpinak zostawiam, bo będzie mi potrzebny do duszenia.

 W głębokiej patelni rozgrzewamy resztę oleju i wrzucam cebulę, czosnek, imbir - smażę do uzyskania brązowego koloru, dodajemy przyprawy : chilli czerwone, kolendra, kmin rzymski, garam masala i smażę aż zacznie unosić się po calej kuchni aromat palonych przypraw. Do powstałej papki warzywno- przyprawowej dodajemy  pomidory pokrojone w kostkę lub z puszki. Mieszamy , po 2- 3 minutach jak składniki połączą się w jedną masę dorzucamy pokrojone w grubą kostkę mięsko i smażymy 5-10 min aż się ładnie zetnie, potem dolewamy szklankę wody,przykrywamy pokrywką,zmniejszamy ogień i dusimy 25-30 min (aż mięsko będzie miękkie) .

Dorzucamy zblendowany szpinak i dusimy 10-15 min. Na koniec dodajemy 5 łyżek jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietany,zagotowujemy i wuala!!!!!

Gotowe danie dekorujemy kolendra i podajemy z chlebkiem naan lub ryżem basmati

 

 

 

20 kwietnia 2021   Dodaj komentarz
kuchnia azjatycka   kuchnia pakistańska, indyjska   baranina w sosie szpinakowym   szpinak   Palak Gosth   wołowina   kuchnia indyjska  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Wanda2126 | Blogi